INTERREG V-A ROMÁNIA – MAGYARORSZÁG PROGRAM 8/B BERUHÁZÁSI PRIORITÁS – FOGLALKOZTATÁSI HELYZETKÉP JAVÍTÁSA A MAGYAR-ROMÁN HATÁRSZAKASZON

A Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a „Societatea de Binefacere Don Orione”, a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Békés Megyei Kormányhivatal közös pályázatot nyújtott be az Interreg V-A Románia-Magyarország Programon belüli 8/b beruházási prioritás keretén belül.

 Foglalkoztatási helyzetkép javítása a magyar-román határszakaszon

A foglalkoztatási projekt valós igényekre alapulna, hiszen a magyar-román határ mindkét oldalán sok olyan fiatal személy él, akik keresik a helyüket a munka világában. Mivel a fiatalok között vannak olyan személyek, akik vállalkozás elindításában látják a lehetőséget, így a projektben célszerű lenne ezeket az igényeket is kielégíteni. A BMVA lenne az a konzorciumi szervezet, amely bemutatja a vállalkozói lehetőségeket és az arra érdeklődő személyeket a vállalkozás alapítás fele terel.

A projekt lényege az, hogy a célterületen feltérképezésre kerülnek azok a fiatalok, akik vállalkozói tevékenységet szeretnének végezni. A fiataloknak kialakításra fog kerülni egy szoftver, amely bemutatja szimulációs jelleggel egy vállalkozás működését, illetve felhívja a működtetés veszélyeire a figyelmet. Egy játékként lehet értelmezni ezt a szoftvert, amely számítógépre lesz kialakítva. A bemutatását az egyes iskolákkal egyeztetett időpontban fogjuk megvalósítani. A tervek alapján egyszerre 20 főnek kerül bemutatásra egy iskolában és legalább 10 iskolában szeretnénk ezt meghonosítani. Az online felületen lehetne belépni ebbe a „játékba” és a tervezett vállalkozás életútját lehetne levezetni.

A szoftver kialakítása lenne a projekt legfőbb része, de emellett egy bemutató laptop és projektor kerülne beszerzésre, illetve terembérlet, utazási költség, a legügyesebb fiatalok számára vásárolt ajándékok és egy szakmai munkatárs bére és járuléka lenne elszámolva.

A projekt lebonyolítása alatt a román partnerrel közös rendezvényeket és közös iskola bejárást tervezünk, amely az érdeklődő fiatalok feltérképezésére fog szolgálni.

Fontos kiemelni, hogy nélkülözhetetlen egy vállalkozásfejlesztési és egy informatikai szakértő alkalmazása, akik segítik a fiatalok projektben való részvételét.

A szoftver egy szimultán játékra hasonlít, amely egy döntésfa segítségével kalauzolja el az érdeklődő fiatalokat a vállalkozások világába. A román partner profiljával ki lehet egészíteni a projektet, hogy még szélesebb spektrumban valósuljon meg a projekt.

 IT Equipments